Завантаження ...
banner
banner

Держава нас «кинула», а нас більше 15 тисяч

На позачерговому засіданні виконавчого комітету Ніжинської міської ради було прийнято рішення, що з 1 лютого вартість проїзду для пільгових категорій населення становитиме 2.50 грн

На позачерговому засіданні виконавчого комітету Ніжинської міської ради було прийнято рішення, що з 1 лютого вартість проїзду для пільгових категорій населення становитиме 2.50 грн. Цьому рішенню передувала зустріч перевізників, місцевої влади та пільговиків. Як вона відбулася, які пропозиції на ній лунали читайте у статті Наталії Сокол, яка була опублікована у міській газеті "Вісті" минулої п'ятниці. 



Знову зустріч за «круглим столом» та по різні боки. В чергове про  наболіле говорили пенсіонери, слухали перевізники. І за участі представників влади шукали компромісів у вирішенні ситуації, що склалася нині з пільговим перевезенням.

Держава, не скасувавши самі пільги для пенсіонерів за віком, відмовилася фінансувати ці пільги у 2016 році. Органи місцевого самоврядування «зобов’язали» визначитися з тим, кого і як возити. 
 
Цей крок коштує міському бюджету тільки для забезпечення перевезення пільговиків міським пасажирським транспортом більше 5 млн. грн. Де їх віднайти одномоментно не знає ніхто. Єдине на що спромоглася міська казна, то це частково компенсувати перевізникам витрати на пільгове перевезення у січні.  Це 200 тисяч гривень. Адже талони пенсіонери вже використали. Далі сіли шукати варіанти рішення. Як з’ясувалося, їх (варіантів) небагато. Після перемовин з перевізниками зійшлися на ціні проїзду для пільговиків у 2, 50 грн. От тільки самі пільговики такої ціни не сприймають. 
 
Донести позицію численної когорти пільговиків зібралися представники ради ветеранів міста, голови первинних ветеранських організацій та представники громадських організацій. «Нас принизили,спочатку виділивши по 8 талонів на місяць, а тепер і взагалі викреслили з життя, - зауважує голова ветеранської організації Лариса Алексєєнко, - ми розуміємо, що знайти мільйони міський бюджет не зможе. Наші пенсії теж не витримають таких  витрат. Тому після обговорення у колективах пропонуємо ціну проїзду у 2 гри. Хоча навіть така стане непосильним тягарем для багатьох».
 
У ході зустрічі позиції своїх організацій висловили голови ветеранських організацій працівників «Сільмашу», залізничної станції, університету, водоканалу, цегляного заводу, гімназії  №3, вулиць Франка, Космонавтів та ін. Перевезення за 2 гривні і не більше. Це гранична межа ціни перевезення пільговиків. На вищу ціну вони не згоді, бо ні з чого.
 
У місті налічується 12 автобусних маршрутів, на яких щоденно працюють 82 одиниці транспорту. Забезпечують перевезення пасажирів 4 перевізники: ТОВ «Пассервіс», ТОВ «Грааль», ПП «Омнібус Н», ФОП Супруненко І. В.  Вони об’єднали і навколо себе перевізників. Представляючи інтереси своїх колег, Віктор Герасименко (ПП «Омнібус Н») зауважив присутнім, що більших меценатів, ніж перевізників не має. Відповідно до закону діти до 14 років мають платити 75% вартості проїзду, а платять лише 20. По пільговиках, за умови,  що ніхто нічого не відшкодовувати не буде, йдуть на ціну, що на 20% менша вартості.

«Ну невже в місті не знайдеться ще меценат, який допоможе пенсіонерам? - говорить перевізник, - сьогодні водій отримує лише 2 тис. гри. Так, іноді він дозволяє собі некоректну поведінку, будемо боротися з цим. Всі хочуть комфортного і безпечного транспорту. А де брати кошти на все? Не можна весь час тягти з перевізників, бо все це якість, та безпека». А ще запропонував створити благодійний фонд у місті, який би акумулював допомогу пільговикам.
 
Говорили і пільговики: про умови перевезення і хамське ставлення, про автобусні квитки, яких не видають, про те, що за меншою ціною зросте  пасажиропотік, і перевізники нічого не втратять, про те за якою ціною варто перевозити дітей та ін..
 
У результаті більш, ніж годинного спілкування дійшли до наступного:  листи - звернення з вимогою скасувати несправедливі рішення, що фактично позбавляють людей пільг, за підписами ветеранських організацій направлять (в черговий раз) до керівництва держави; вартість перевезення у 2 грн. для пільговиків винесуть на обговорення серед перевізників, як і пропозицію щодо перевезення за 1 грн. учнів 1-11 класів, а не лише-до 14 років, як нині; а ще розглянути можливість надання пільг перевізникам по місцевих податках як елемент  компенсації за оті 50 копійок різниці між пропозиціями пільговиків і перевізників.  Для остаточних рішень взято час на розгляд і обрахунки.
 
Наталія Сокол, "Вісті" №4 (1071) від 29 січня 2016 року
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: