Завантаження ...
banner
banner

Разом дієвіше і краще. У Ніжині підвели підсумки роботи ОСББ

Фото.
У середу, 3 лютого у великому залі міськвиконкому відбулось підсумкове засідання координаційної ради проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».

ОСББ ніжин, ніжин осбб, підсумки роботи осбб ніжин


У середу, 3 лютого у великому залі міськвиконкому відбулось підсумкове засідання координаційної ради проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Впроваджється він, перш за все, для підтримки Об'єднань співвласників багатоквартирних будинків – ОСББ. В рамках цього проекту протягом 2015 року було відремонтовано і утеплено під’їзди п’яти житлових будинків і проведено заміну вікон у 2-х школах міста. Загальна сума вкладених коштів склала 1 мільйон 573 тисячі гривень, з яких 920 тисяч – це безповоротна фінансова допомога ЄС та Програми розвитку ООН, 495 тисяч – фінансова підтримка міської ради і 156 тисяч – гроші ОСББ та громадських організацій.

Відкривав засідання міський голова Ніжина Анатолій Лінник, який розповів про співпрацю з Проектом ЄС/ПРООН і про підписаний договір про співпрацю і безповоротну фінансову допомогу терміном на три роки. Розповів він і про вклад міста у реалізацію проектів, як фінансовий так і організаційний. Міська рада на реалізацію проектів виділила з бюджету майже 500 тисяч гривень, а працівники міськвиконкому, зокрема заступник міського голови Григорій Олійник і керівник інвестиційного відділу міськвиконкому Світлана Рожок, займались координацією проектів у Ніжині.
 
Куратор Проекту ЄС/ПРООН у Чернігівській області Ніна Подколзіна поділилась своїми враженнями від його реалізації. За її словами, головна мета цього проекту не власне проведення ремонтів, а навчити людей співпрацювати, визначати спільні для них проблеми і разом їх вирішувати. Як приклад вона навела ремонт під’їзду в одному з будинків, де люди спочатку поставилися до нього з недовірою і навіть ворожістю, а коли ремонт було проведено, самі ж, вже за власні кошти, почали проводити в ньому ремонт підлоги. Взагалі ж, однією з найбільших проблем і перешкод у впроваджені проекту, була недовіра людей. Особливо, коли це стосувалося грошей, які потрібно було вкладати.


«Нашим головним завданням є не проведення ремонтів, а зміна громад. Ми прагнемо навчити людей визначати спільні проблеми, приймати рішення і реалізовувати їх»
- Ніна Подколзіна

Далі про реалізовані проекти розповідали вже самі керівники ОСББ і громадських організацій, які їх реалізовували. Капітальні ремонти під’їздів житлових будинків були проведені в будинках за адресами: 
  • Московська, 72 - ОСББ «Едем», загальна вартість проекту 265,7 тисяч гривень, з яких мешканці будинку сплатили 45 тисяч (16% загальної вартості), ЄС/ПРООН – 132,8 тисячі і міська рада – 87,8 тисячі.
  • Семашка, 9 - ОСББ «Співзвуччя 9», загальна вартість проекту 96 тисяч гривень, з яких мешканці будинку сплатили 15 тисяч (12,8%), ЄС/ПРООН – 48 тисяч і міська рада – 33 тисячі.
  • Незалежності, 36 - ОСББ «Наш дім 36», загальна вартість проекту 379,6 тисячі гривень, з яких мешканці будинку сплатили 50 тисяч (9,9 %), ЄС/ПРООН – майже 189,8 тисячі і міська рада – 139,8 тисячі.
  • Шевченка МПС, 11 - ОСББ «Мрія», загальна вартість проекту 50,8 тисячі гривень, з яких мешканці будинку сплатили 5 тисяч (8%), ЄС/ПРООН – 25,4 тисячі і міська рада – 20,4 тисячі.
  • Кармелюка, 48 - ОСББ «Чирвине», загальна вартість проекту 243,7 тисячі гривень, з яких мешканці будинку сплатили 15 тисяч (5,5%), ЄС/ПРООН – 121,8 тисячі і міська рада – 106,8 тисячі.
Крім того, до проекту потрапили і дві школи – 2-а і 9-а, в яких проводили заміну вікон, а в 9-й – ще облаштування входу. Для того, щоб долучилися до проекту, батьки дітей, що навчаються в школах, оформили громадські організації, які і стали сторонами співфінансування.
  • Школа №9 – Громадська організація «Однодумці», загальна вартість проекту 270 тисяч гривень, з яких батьки сплатили 13,5 тисячі, ЄС/ПРООН – 202,2 тисячі і міська рада – 54,3 тисячі.
     
  • Школа №2 – Громадська організація «Порада», загальна вартість проекту 267,5 тисячі гривень, з яких батьки сплатили 13,3 тисячі, ЄС/ПРООН – 200,6 тисячі і міська рада – 53,5 тисячі.
Завершувала підсумкове засідання Ніна Подколзіна, яка розповіла про плани на 2016 рік. В поточному році в рамках Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» на Прилуки і Ніжин заплановано виділити майже 107 тисяч доларів. Дещо змінюються напрямки проектів – тепер на 80 відсотків вони мають бути спрямовані на енергозбереження. Пріоритетними у поточному році будуть проекти, які готуватимуть нові об’єднання співмешканців. Зростає і мінімальна їх вартість – мінімум 7 тисяч доларів (на сьогодні це близько 180 тисяч гривень), максимум же 13 тисяч (на сьогодні це близько 330 тисяч гривень). В той же час міська рада зменшила розмір своєї дольової участі у таких проектах, скоротивши їх з 45% до 30%, внесок мешканців будинку, таким чином, зросте до 20%. 

Незважаючи на всі ці зміни, зростання вартості проектів і, тим більше, зростання фінансового внеску учасників ОСББ, участь у Проектах ЄС/ПРООН є найбільш перспективним і дієвим способом для мешканців модернізувати свої будинки і провести в них капітальні ремонти.


















Олександр Малаш
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: