Завантаження ...
banner
banner

У Ніжині показали документальний фільм про Євромайдан

21 листопада, у День Гідності та Свободи, у міському Будинку культури відбувся показ документального фільму про буремні події Євромайдану “Зима у вогні” режисера Євгена Афінеєвського

Зима у вогні


21 листопада, у День Гідності та Свободи, у міському Будинку культури відбувся показ документального фільму про буремні події Євромайдану “Зима у вогні” режисера Євгена Афінеєвського.

Світова прем'єра кінострічки відбулась 3 вересня 2015 року на Венеційському кінофестивалі. Також фільм було показано в головному конкурсі на кінофестивалі в Теллурайді та в секції документальних фільмів на міжнародному кінофестивалі в Торонто в 2015 році, де він отримав Приз глядацької аудиторії за найкращий документальний фільм. 
 
Кінострічка - номінант на премію «Оскар» 2016 року в категорії «Найкращий документальний повнометражний фільм».


Зима у вогні


«Зима у вогні» показує 93-денний період зими 2013–2014 рр., змальовуючи рух за громадянські права, що перетворюється на підтримувану мільйонами людей революцію. У фільм ввійшло інтерв'ю з протестувальниками, записи з місця подій та великомасштабний погляд на конфлікт.

У міському Будинку культури документальну стрічку презентували перед глядачами начальник управління культури й туризму Валерій Примаченко та відомий ніжинський журналіст, фотомайстер, учасник Євромайдану Ігор Волосянкін.
 
“Події, які відбулися в 2004, 2013 році, розпочалися саме 21 листопада. Зараз я начальник управління культури й туризму, а в 2004 році був активним учасником Майдану в Києві, підтримував своєю присутністю та безпосередньо впливав на події. У 2004 році все обійшлось без крові.

Через місяць, у грудні, я також був у Києві на Майдані, коли Верховна Рада прийняла рішення про 3 тур виборів. Пам'ятаю, ішов разом з усіма. Усі були радісні, розуміли, що настали якісь зміни. 

Ті зміни не привели до бажаного результату, як наслідок - до президентства прийшов Віктор Янукович. Настав 2013 рік, на Майдан протестувати вийшли студенти. Хто пам'ятає ті події, то підтвердить, що студентів незрозуміло чому жорстоко розігнали 30 листопада. 

1 грудня, бачачи все по телевізору та будучи вже посадовою особою, я поїхав зранку у вихідний день електричкою на Михайлівську площу підтримати молодь. Був деякий час на Майдані, повернувся додому. Потім був уже один раз в грудні місяці”, - поділився спогадом Валерій Примаченко.
 

“Ми всі чекаємо якихось змін та результату. Кожен день відходить у минуле. В історії 3 роки - взагалі нічого. Вона нещадна, не помічає відрізок часу в 3 роки. А наш час обмежений на цій землі.Тому нам хочеться, щоб усе пройшло скоріше. На жаль, ту круговерть часу ми не можемо прискорити. Жодна революція, боротьба за рівність і свободу не змінить вашого життя. Єдине, що може вплинути на нього - тільки ви, усе залежить від вас самих. 


Зима у вогні


Тільки ви, всередині змінившись, зможете впливати на щось та змінювати країну. Якщо ви не прагнутимете бути чесною, порядною людиною, жити в мирі та поважати людей, які вас оточують, зміни ніколи не настануть. Ніяка революція їх не зробить”,-підкреслив Ігор Волосянкін. 

Після вступних слів презентуючих розпочався перегляд фільму. Від себе додам, що фільм вартий того, щоб його подивився кожен українець та зробив для себе відповідні висновки, адже майбутнє змінюємо ми самі.  Боротьба з самим собою є не легшою, ніж битва із зовнішнім ворогом. Зміни почнуться лише зі змінами в душі кожного українця, який сам цього захоче. Тож пам’ятаймо героїв, які поклали життя за наше майбутнє, кинувши виклик жорстокості й несправедливості, і почнемо змінювати країну разом.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: