Завантаження ...
banner

Вони роблять вас нещасними: як позбутися токсичних людей у списку друзів

Вони роблять вас нещасними: як позбутися токсичних людей у списку друзів фото

Кожен з нас знайомий з людиною, після спілкування з якою ми відчуваємо емоційне, а подекуди й фізичне виснаження. Ними можуть бути навіть друзі, родичі, колеги – хто завгодно. Британський гіпнотизер, вчений-біхевіорист, теле- і радіоведучий та автор книжок із самовдосконалення Пол МакКенна пропонує метод, який допоможе розібратися у своєму оточенні та зробити життя кращим, — пише Затишок.

1. Створення кіл спілкування

Уявіть, що спілкування – кілька кіл. У зовнішньому – знайомі, яких ви бачите час від часу. У середньому – друзі, з якими ви спілкуєтеся регулярно. У центрі – найближчі, хто знає вас, як ніхто інший.

Приклад: Олексій, менеджер з продажу, після аналізу свого оточення зрозумів, що проводить більше часу з колегами із зовнішнього кола, ніж із друзями з другого і близькими з “центру”. Це відкриття стало для нього приводом задуматися про перегляд пріоритетів у спілкуванні.

2. Аналіз впливу

Наступний крок – це аналіз того, як люди з цих кіл впливають на ваше життя. Почніть ставити собі запитання: хто з них дає вам енергію? Хто забирає її?

Приклад: Марина виявила, що після зустрічі з подругою Оленою вона часто почувається стомленою і пригніченою. Знайома постійно скаржиться на життя і критикує Марину за її життєві вибори. У результаті жінка вирішила обмежити спілкування з Оленою та проводити більше часу з тими, хто підтримує та надихає її.

3. Прийняття рішень

Після того як ви визначите, які стосунки вам насправді шкодять, настав час ухвалювати рішення. Іноді це може означати повний розрив стосунків, а іноді – спробу їх змінити на краще.

Приклад: Ігор, програміст, зрозумів, що токсичний начальник серйозно позначається на його самопочутті та мотивації до роботи. Чоловік вирішив змінити проєкт усередині компанії, що дало йому змогу уникнути щоденного спілкування з начальником і значно поліпшило якість його життя, причому не тільки робочого, а взагалі.

4. Вибудовування кордонів

Один із найважливіших аспектів – навчитися ставити межі. Це не означає, що ви маєте стати недоступним або грубим. Просто дозвольте собі сказати ні тому, що забирає у вас сили.

Приклад: Ірина виявила, що її стара подруга Віка регулярно просить про фінансову допомогу, при цьому ніколи не повертає борги. Після кількох невдалих спроб обговорити ситуацію Ірина вирішила, що час ставити межі. Вона пояснила Віці, що більше не може підтримувати її фінансово, що в підсумку звело їхнє спілкування до мінімуму. Але зате значно поліпшило емоційний стан Ірини.

5. Пошук і зміцнення позитивних стосунків

Не забувайте про тих, хто приносить у ваше життя радість і щастя. Приділіть більше уваги зміцненню цих стосунків.

Приклад: після проведення аудиту свого оточення Світлана виявила, що спілкування з колегою по хобі, Андрієм, приносить їй величезне задоволення і натхнення. Вона вирішила частіше зустрічатися з чоловіком і разом відвідувати заходи, пов’язані з їхніми спільними інтересами. Це не тільки зміцнило дружбу Світлани та Андрія, а й дало змогу жінці почуватися більш щасливою і задоволеною життям.

Зрештою, важливо пам’ятати, що ми самі відповідаємо за те, хто оточує нас і як це впливає на наше життя. Видалення токсичних людей із вашого оточення – це не прояв егоїзму, це турбота про власне благополуччя і щастя.

Як повідомляв MYNIZHYN, кожен з нас жадає того, щоб убезпечити себе від чужих поганих вчинків, адже усі ми — люди. Як визначити, що людина – погана? Якими якостями вона, перш за все, володіє — давайте розбиратися.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: