Завантаження ...
banner

Дитячі комплекси через поведінку батьків: сім помилок, які варто виправити

Дитячі комплекси через поведінку батьків: сім помилок, які варто виправити фото

Батьки можуть несвідомо або ж цілком свідомо створити негативний сценарій на майбутнє для своїх дітей. Їх дії можуть розвивати комплекси, з якими дитині доведеться жити протягом усього життя. Дізнайтеся, чи не припускаєтеся ви таких помилок щодо своїх дітей, та проаналізуйте власне ставлення до цього на своєму досвіді, — пише Затишок.

1. Постійна критика.

Токсичні батьки ніколи не хвалять свою дитину, бо вважають, що похвала погано впливає на сприйняття, і її можна “перехвалити”. Вони впадають у крайнощі, постійно критикуючи свого сина чи доньку: їхні дії, зовнішній вигляд, зайву вагу, одяг і зачіску, захоплення і мрії та нав’язують свої вигадані норми.

При цьому батьки не розуміють, наскільки боляче можуть поранити їхні кинуті мимохідь слова.

У результаті в маленької людини формується “внутрішній критик”, який у дорослому житті обмежує свободу вибору, заважає самостійно ухвалювати рішення і взагалі діяти та розвиватися.

Така людина в житті пливе за течією, за принципом “Краще синиця в руці”. І, найімовірніше, ніколи не стане лідером, не доб’ється успіхів ні в кар’єрному, ні в особистісному зростанні.

2. Порушення особистих кордонів.

Для токсичних батьків немає поняття особистих кордонів дитини, вони можуть прочитати щоденник, особисте листування, перевірити телефон, попорпатися в речах, входять до її кімнати без стуку. Таким чином вони намагаються з’ясувати деталі її особистого життя.

А пізніше, вже в дорослому житті, можуть приїхати в гості без попередження, нескінченно надзвонювати, і навіть вимагати дублікат ключів від вашої квартири.

Діти, чиї особисті кордони ніколи не поважали, у дорослому житті надалі можуть стати жертвами психологічного насильства.

3. Тягар для батьків.

Буває, що дитина від батьків чує на свою адресу такі фрази, як:

  • “Ти мені дуже дорого обходишся”;
  • “Я стільки грошей витратила на тебе”;
  • “Через тебе я так втомлююся”.

Через ці фрази дитина починає почуватися зайвою, непотрібною, думає, що її потреби суттєво б’ють по кишені батьків.

Такі фрази завдають шкоди дитині, вона закривається в собі, а потім починає приховувати свої бажання та потреби. Надалі їй складно буде обирати, куди вступити вчитися далі, а потім професію. Таким людям буде дуже складно витрачати на себе гроші, тому що при цьому вони почуватимуться винними.

4. Порожні обіцянки.

Часто, щоб домогтися від дитини потрібної поведінки, батьки кажуть: “Якщо ти зробиш те, про що я прошу, то я куплю тобі це”, але згодом, вони забувають або забивають на свої домовленості.

Такі систематичне невиконання обіцянок підривають довіру дитини спочатку до батьків, а потім до всіх оточуючих людей.

У такої людини не буде довірчих стосунків ні в сім’ї, ні на роботі. Вона весь час шукатиме підступу і чекатиме на обман.

5. Порівняння з іншими.

Батьки порівнюють свою дитину з іншими дітьми, мотивуючи тим, що потрібно рівнятися на того іншого, своїх брата чи сестру, сина чи доньку сусідки тощо.

Бо він чи вона кращі в усьому. Добре вчиться, займається спортом, захоплюється танцями тощо.

Порівнюючи свою дитину з іншими дітьми, батьки занижують її самооцінку, і малюк починає почуватися “другим”, гіршим за інших, розвивається комплекс неповноцінності.

Поступово він звикає до такої обстановки в сім’ї. І починає думати, що це нормально.

І згодом переносить цю модель на все своє життя. Наприклад, дівчина перебуває у стосунках із чоловіком, який постійно порівнює її з іншими, через що вона сильно страждає. Але при цьому їй здається, що проблема саме в ній, і іншого ставлення до себе вона не заслуговує.

6. Нехтування думкою дитини.

Що вдягнути, яку футболку купити, яку стрижку зробити, з ким дружити і не дружити, чим захоплюватися, як вчинити в тій чи іншій ситуації. При цьому на всі заяви дитини батьки категорично заявляють, що та ще нічого не розуміє, і щоразу знаходитимуть різноманітні відмовки, які й заважають дорослішати та самостійно ухвалювати рішення.

Якщо дитина не має прав і можливостей висловлювати свою думку та приймати рішень. То в дорослому віці вона придушуватиме свої амбіції та бажання. Не зможе реалізувати свої ідеї в життя через постійні сумніви в собі.

7. Ти помилка, ти перешкода.

Іноді дитина на свою адресу чує такі фрази:

  • “Краще б ти не народився”;
  • “Як добре, коли тебе немає поруч”;
  • “Коли ти народився, мені довелося кинути навчання”;
  • “Ми так хотіли хлопчика, а народилася дівчинка”.

Подібні фрази змушують дитину відчути себе винуватою у всіх проблемах, і якщо її не буде, то всім від цього стане тільки добре. Це гнітюче почуття може перерости в установку “не живи”, яку тією чи іншою мірою мають люди, які день у день повільно вбивають себе (сигарети, алкоголь, інші шкідливі речовини).

А також ті, хто часто ризикують своїм життям (безбашенні перегони на високих швидкостях, невиправданий ризик і різні небезпечні трюки).

Там, де є висока ймовірність раніше піти з життя.

Не допускайте подібної токсичної поведінки, а краще щодня говоріть своєму малюкові найпотрібніші для нього фрази:

  • Я люблю тебе!
  • Як добре що ти в мене є!

Кожна дитина хоче відчувати і розуміти, що її люблять не за хороші оцінки і поведінку, а просто тому що вона така є.

  • У тебе все вийде!
  • Я тобою пишаюся!

Тому що батьківська підтримка – головний оберіг від усіх невдач, захист і опора людини на все її життя.

Як повідомляв MYNIZHYN, дивуєтеся, чому у вас не виходить жити з дорослими дітьми? Не розумієте, чому вони не хочуть приїжджати до вас на вихідні? Засмучуєтеся щоразу, коли вони не відповідають на ваші дзвінки та повідомлення? Діти, з якими ви намагалися встановити дружні стосунки, досі через щось засмучені, а ви не можете зрозуміти причину такої поведінки, — як цього всього уникнути або побороти — читайте у матеріалі.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: