Завантаження ...
banner

Вони вбивають любов у стосунках: п'ять речей

Вони вбивають любов у стосунках: п'ять речей фото

Малгожати Рибак – мати трьох дітей та авторка кількох книг про життя у шлюбі розповідає про п’ять «мов нелюбові» між чоловіком та дружиною, які нищать їхній взаємозв’язок. Можливо ви теж маєте ці проблеми? Переконайтеся, що це не так, — пише Затишок.

1. Звинувачення

Це те, що з’являється разом із труднощами, які рано чи пізно можуть спіткати кожну сім’ю: «Ми спізнюємося через тебе», «Ти винна у тому, що діти погано вчаться в школі» і так далі. Причиною такої поведінки є два переконання:

1) Все пропало!2) Якщо «призначити» винного, то можна виправити ситуацію.

Дуже часто це просто перекидання почуття провини із себе на когось іншого, в даному випадку – на свого чоловіка чи дружину. Але перед тим як звинувачувати когось, уявіть, як би ви самі почувалися при цьому. Не шукайте винного, а разом подумайте, які уроки ви можете винести з ситуації, що склалася, і як її виправити.

2. Емоційний шантаж

Така поведінка базується на переконанні, що відкрито говорячи про свою потребу в любові та підтримці, ви їх не отримаєте. Ще одна проблема – впевненість в тому, що інша людина повинна виправдати ваші очікування. Але таке маніпулювання лише вводить у стосунки постійне напруження: «Якби ти мене любив, то не дивився би телевізор», «Якби я був для тебе важливий, ти би знала, що мені потрібно».

Єдиний шлях до виходу з цього емоційного насильства – це вміння брати відповідальність за власні прагнення і потреби на себе, а також визнання права іншої людини на власну думку. Ми повинні розуміти, що можемо попросити про щось чоловіка чи дружину, але він чи вона мають повне право відмовити.

3. Принижування

Справжньою метою постійних зауважень щодо «не такого» вигляду, інтелекту чи здібностей є підривання почуття гідності людини та її впевненості в собі. Насправді це один зі способів «відігратися» на комусь за відчуття власної нікчемності. Тому перш ніж принижувати свою половинку, варто замислитися над тим, як ви ставитеся самі до себе – чи вмієте приймати поразки, чи опікуєтеся собою як особистістю? Зробіть це також і для того, щоб визнати невід’ємну цінність і гідність свого чоловіка/дружини.

4. Узагальнення «Ти завжди/ти ніколи»

Кожне вживання таких слів є ще однією цеглиною в мурі, який може зрости між подружжям. Нам може багато що не подобатися, але потрібно вчитися висловлюватися з акцентом на себе, а не на когось: не «Ти завжди розкидаєш речі по кімнаті», а «Мені неприємно бачити безлад».

Якщо ви бачите, що всі ваші скарги не приводять до покращень та позитивних змін, то сприймайте таку поведінку чоловіка чи дружини як їхню ваду, яку неможливо виправити. Наприклад, якщо ваш чоловік часто спізнюється, постарайтеся зменшити кількість ситуацій, коли ви повинні покластися на його здатність приходити вчасно. Врешті-решт, у вас теж є недоліки, які ви не можете викорінити, навіть попри прохання інших людей.

5. Неправильна інтерпретація

На жаль, ми часто схильні пояснювати іншим, якими були наміри їхніх вчинків: «Ти не дочекалася мене, бо тобі було байдуже», «Ти не залишив мені грошей, бо не поважаєш мене» і так далі. Ви будете здивовані, але в більшості випадків вчинки іншої людини не мають нічого спільного з тим, як ви це уявляєте! Пам’ятайте, що слова та дії інших говорять, перш за все, про них та їхні потреби, а не про вас. Тому чим більше поваги, емпатії і терпіння ви вкладете в пояснення своїх почуттів, тим більші ваші шанси на порозуміння.

Любов у подружжі – це те, над чим потрібно працювати, причому з обох сторін. Вчіться розуміти один одного, не звинувачуйте без підстав, аналізуйте власну поведінку, і вам вдасться збудувати міцну щасливу сім’ю!

Як повідомляв MYNIZHYN, життя — річ непередбачувана. Чорна смуга заміняє білу і так по колу. Якщо настала черга долати смугу перешкод, то скористайтеся нескладними психологічними правилами, які допоможуть максимально полегшити життя в такі моменти.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: