Завантаження ...
banner
banner

Чи підтримали ніжинські депутати торговельну блокаду?

16 березня відбулась позачергова 22 сесія міської ради, на якій виносилось лише одне питання - звернення Ніжинської міської ради до Верховної Ради України щодо визнання тимчасової окупації України Росією та підтримки торговельної блокади

Торговельна блокада, звернення


16 березня відбулась позачергова 22 сесія міської ради, на якій виносилось лише одне питання - звернення Ніжинської міської ради до Верховної Ради України, Президента, Кабміну щодо визнання тимчасової окупації України Росією та підтримки торговельної блокади. На сесію з'явились ніжинські блокадники, яким вдалося повернутися додому.

Нагадаємо, що в блокаді брали участь та були затримані 6 ніжинців: депутати міської ради Костянтин Смалій, Юрій Галата, Олександр Ющенко й місцеві активісти - Сергій Козієнко, Михайло Зибницький, Юрій Шимко.

Головне завдання звернення - в першу чергу привернути увагу громадськості та влади до торговельної блокади, покарати винних у силовому розгоні одного з редутів 13 березня.

Читайте також: Зрада чи перемога? Звернення щодо підтримки торговельної блокади не було підтримане

Раніше депутатами від фракції "Самопоміч" уже готувався проект рішення про звернення Ніжинської міської ради до Верховної Ради України щодо визнання тимчасової окупації території України Російською Федерацією та підтримки торговельної блокади. Проте на 21 сесії воно не було підтримане. 


Торговельна блокада, звернення


На вчорашній сесії депутат міської ради Костянтин Смалій подякував усім, хто допомагав повернутися додому цілими й неушкодженими. 

“Були досить складні моменти, часом - важко, страшно й дивно, коли не було ні зв'язку, ні нікого поруч. Під ранок ми зрозуміли вже, що країна про нас знає й підтримує. Але я не хочу, щоб про цей випадок говорили з точки зору політичних партій та вважали своєрідним піаром. Погляньмо на все з боку моралі”, - звернувся до присутніх Костянтин Смалій.
 
Блокадники поділилися своїми думками й враженнями від пережитого, закликали присутніх об'єднатися, аби подібні випадки більше не траплялися, влада дбала про народ, інтереси своєї країни, а не турбувалася про власні. 

Читайте також:
 У Ніжині зібрали віче, аби обговорити силовий розгін блокади

“Це нелюди, які працювали такими ж методами, як і “Беркут” на Майдані. Своїми очима бачив, як дідуся, якому приблизно 66 років, двічі ставили на коліна, принижували, лаяли нецензурними словами. У новенький КРАЗ Нацгвардії, яким практично не користуються на передовій, закинули нас, дівчину-студентку, молодого Айдарівця, якому після “Градів” відірвало частину ноги. Він переніс багато операцій, допомагали йому всі, хто як міг. Я бачив із хлопцями, як його закинули в машину. У того юнака постійно спадав протез, трусило його. Потрібно було колоти ліки Айдарівцю раз в півтори години. Із його команди казали: “Хлопці, у нас в машині є ліки, які йому потрібні. Він може просто не доїхати”. 


Торговельна блокада, звернення


Ми не розхитували країну, не підбурювали нікого, хотіли у всьому розібратися. Багато ніжинців служили в зоні АТО й розуміють, що війна має не дуже гарні наслідки. Помічаю, що знаходячись тут, живучи в спокої й мирі, люди не розуміють реальної проблеми в країні. Україна перетворюється в поліцейську державу. Скоро її може очікувати війна з Порошенком. Він цього не розуміє, вирішив із АТОвцями боротися силовими методами. Депутати повинні вирішувати всі питання в правовому полі, бо буде війна. Атовці стоять на межі й готові до цього”, - поділився Укропівець Юрій Галата.

“Мене вразило те, що за півгодини до нашого від'їзду та затримання, до нас прийшли в камуфляжах, у балаклавах. Офіцери, Нацгвардія обійшли весь редут, обдивились усе, поспілкувались із нами, пили разом чай, їли. Побажали нам успіхів. Їм показали дозвіл на мисливську зброю, документи.Як тільки вони дізналися, що їдемо, - цинізм перевершив усе на світі. Пов'язали, усіх - обличчям до землі. Якщо була якась нелегальна зброя, то скоріше за все, її підкинули. Наскільки цинічно - прийти до людей в гості, а потім накинути кайдани, розвезти по всій Донецькій області, неначе якихось терористів. Отримали на руки звинувачення, що ми начебто є свідками по якійсь справі. Все. Де наші речі, автомобіль, у якому місці знаходимось, на якій підставі нас затримали - цього не пояснювали”, - продовжив Костянтин Смалій.
 
Ніжинський активіст, блокадівець Юрій Шимко наголосив на тому, що коли йде війна, торгувати з окупантом неприпустимо, не потрібно наживатися й будувати на цьому свій бізнес. 


Торговельна блокада, звернення


Депутат міської ради Іван Коробка підкреслив те, що “торгувати з ворогом, але й ставити себе на коліна” не можна, потрібно шукати якийсь компроміс, виходити до діалогу з владою, підходити до всього виважено. 

“Мета Російської Федерації - руйнація нашої держави. У XXI столітті йде війна не така, як в 1941 році. Вона гібридна. На сьогоднішній день за допомогою правлячих еліт у нашій країні Росія знекровлює Україну, робить усе для її знищення. Хто оплачує цю війну? Ми допомагаємо в цьому, завдяки нам вона Росії дістається дешевше. Вже 3 роки пройшло, а нічого не робиться. Рівно настільки, наскільки суспільство натисне на владу - почне змінюватися країна. Реформа поліції? Значки почіпляли, кашкети, як в американців, дівчата гарні… Але наша “міліція” стала тільки “поліцією”. Залишилися ті ж самі люди, із такими ж поглядами. Поліція й прокуратура реформована, а суди - ні. І який сенс цієї реформи?”, - висловив свою точку зору Анатолій Сліпак. 


Торговельна блокада, звернення


“Свободівець” наполягав також на тому, щоб у тексті листа звучала вимога щодо відставки винних у розгоні блокади, зокрема, Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Дмитро Тимошик запропонував погодити текст звернення, створивши робочу групу по одній людині з фракції.
 
Після перерви текст звернення був підтриманий, хоча із значними поправками. Прізвища винних не згадували, випустили також пункт “На законодавчому рівні вжити всіх заходів щодо посилення контролю за переміщенням осіб через тимчасово окуповану територію України”. 

Звернення підтримало 22 депутати з 23 присутніх. 1 - утримався.


Торговельна блокада, звернення














Юлія Солдатенко

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: